← hrobka rodiny Pfeiferovy (Rumburk) kaple Panny Marie U Obrázku (Ruprechtice) →
19792 Lesní kaple

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

v 50. letech 20. století
Z od Lesní ulice, v parku u nemocnice

V roce 1901 bylo ve Frankesteinu (Podhájí, Lesní ulice) otevřeno sanatorium pod vedením MUDr. Georga Glattera. Ke komplexu sanatoria bezprostředně přiléhal udržovaný městský park s tzv. Studánkovou vesničkou s maketami domků. - Také vrchní účetní z Prahy pan Karel Lang se svou ženou v městském lese rádi trávili chvíle mezi procedurami během pobytu v sanatoriu. Manželé si toto místo velmi oblíbili, proto když nebohá paní Langová zemřela, nechal zde Karel Lang vystavět k uctění její památky malou dřevěnou kapli, známou jako Waldkapelle. Nevelká stavba vznikla v září roku 1923. Podle návrhu a pod vedením městského stavitele Aloise Korbera byla kaplička v roce 1927 rozšířena o verandu v přední části. Znovuotevření a slavnostní posvěcení rozšířené kaple proběhlo dne 4.8.1927 za účasti pozdějšího litoměřického biskupa Antonína Aloise Webera, děkana Fabicha, starosty Václava Peschka a celé řady dalších osobností. Poslední květnový den na svátek Navštívení Panny Marie rumburští duchovní v kapli pravidelně sloužili sváteční mše. Na údržbu stavby vznikl dokonce dobročinný spolek, v němž působili majitel kavárny Metropol Oswald Uhmann, řezník Franz Lahn a bratři Julius a Heinrich Pfeiferové. V době 2. světové války již na péči nezbývaly finance, kaple chátrala a v 50. letech 20. století byla zbořena. Kaple zmizela také kvůli tomu, že po vyhnání původních obyvatel v roce 1946 byla dlouhodobě demolována chlapci hrajícími si v lese na Podhájí a lidé si z ní odnášeli, dle pamětníků, různé části, které se "hodily". Delší čas ležela v lese ještě konstrukce střechy, střecha byla pravděpodobně plechová. - V porostu dnes nejsou stopy po kapli ani udržovaných cestách patrné. - Od roku 1951 je komplex součástí rumburské nemocnice.

Zdroj: Ester Sadivová