← špitální kostel sv. Ducha (Olomouc) kostel Všech Svatých (Olověná) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
(starší), 1787
u kostela Všech Svatých

Budova fary č.p. 51, obklopená zahradou, stála uprostřed vsi na malé návsi, vzniklé v prostoru mezi okresní a místní komunikací. Z druhé strany, tj. od průčelí kostela, stála výstavná patrová budova obecné školy. Tyto stavby od sebe oddělovalo menší prostranství. Přízemní podsklepená fara, znovu vystavěná v roce 1787 z prostředků Náboženského fondu, měla v půdorysu délku osm sáhů dvě stopy a šířku šest sáhů. K bydlení v ní byly zařízeny tři místnosti a kuchyně se spižírnou. Farář obýval dvě z místností, třetí patřila čeledi. Podle toho také byly opatřeny dveře a okna závorami či nikoliv. Všechna okna byla navíc vybavena okenicemi. Venku stála dřevěná kůlna, stodolu si farář postavil ze svých prostředků. - Fara byla spolu s celou vsí v roce 1946 zahrnuta do nově vytvořeného vojenského tábora Město Libavá, v roce 1950 byla církvi zabavena a přešla do vlastnictví armády. - Pozemek, na němž fara stála, patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Ves Olověná vznikla ve 13. století; nyní je zcela zbořená.