Opravené (známka 100) dřevěné zvonice

zvonice
konec 17. století
na hřbitově, u kostela

Má novou šindelovou střechu. Celá zvonice má nový dřevěný plášť. - Od 16. století se do kostelů začaly umísťovat zvony větších rozměrů, které se už ale nevešly do sanktusníků na kostelních střechách. Proto se tyto větší zvony zavěšovaly do samostatně stojících zvonic (hlavně ze stavebních důvodů). Jedním z příkladů je zvonice v Psinici. – Tato dřevěná stavba pochází z konce 17. století. Její konstrukce vychází z kombinované konstrukce vzpěradlové a štenýřové (štenýře jsou rohové sloupy, vzpěry jsou šikmé trámy v trojúhelníkové vazbě). Z tohoto konstrukčního systému vychází i její tvar; dolní část je osmiboká, horní patro je čtyřboké, střešní část končí strmou špicí. Svislá linie takto navozuje dojem gotiky. – V horním patře v trojúhelníkové zvonové stolici byly původně umístěny dva zvony. Jeden z nich byl za 1. světové války zrekvírován, zbyl zvon sv. Jiří. - Pozemek se zvonicí patří církvi; ta v letech 2018 - 2019 zorganizovala opravu zvonice.