← kaplička (Trmice) kaplička (Trmice) →
19836 klášter sester sv. Karla Boromejského

Zaniklé (známka 600) zděné kláštery

klášter
9.10.1871 (základní kámen) - 6.10.1872 (vysvěcení)
SZ od křižovatky dnešních ulic Zámecká, Gogolova a Edisonova

Podnět k založení kláštera dal hrabě Albert Nostic v roce 1871. Jeho stavební plán se ovšem uskutečnil až po jeho smrti (dne 25.1.1871), kdy jej zrealizovala jeho ovdovělá manželka, hraběnka Adéla Nosticová. Na projekt vynaložila 19.500 zlatých. Dne 9.10.1871 byl posvěcen základního kámen a parcela, na níž měl klášter stát. Hotová stavba byla vysvěcena dne 6.10.1872. Klášter dostal konkrétní zaměření: péče o malé děti (jesle) a dívčí řemeslná škola. Byl předán do péče sestrám kongregace sv. Karla Boromejského. Tři sestry boromejky přišly do nového kláštera dne 12.11.1872. Dne 13.11.1872 jim farář Hirsche vysvětil klášterní kapli, přičemž zde zároveň sloužil i první mši svatou. Datum vysvěcení kaple je rovněž oficiálním datem otevření kláštera. Tehdejší majitelka panství, hraběnka Marie Antonie Sylva-Tarouca, si přála, aby sestry ke svému dosavadnímu působení převzaly též ambulantní péči o nemocné v Trmicích a okolí. K tomuto úkolu byly přizvány ještě sestry kongregace Chudých Služebnic Ježíše Krista. Dne 10.10.1887 přišly z německé oblasti Taunus od řeky Lahn do krušnohorské oblasti povodí řeky Bílina tři sestry této kongregace, aby zde započaly své požehnané působení. Krátce nato se počet sester zvýšil na 30, brzy proto vyvstala nutnost rozšíření klášterní budovy. Toho se ujala výše zmíněná hraběnka Marie Antonia, která nechala klášter rozšířit na podzim roku 1894 (především jeho kapli). Kaple byla slavnostně vysvěcena dne 24.3.1895 a tím též získala statut veřejného sakrálního prostoru. V roce 1898 klášter obývalo 20 sester. Do kláštera denně docházelo na 120 dětí. 140 starších děvčat docházelo na výuku šití a 60 na nedělní školu. Mnozí návštěvníci se rádi zastavili ke ztišení v klášterní kapli. Sestry kromě toho zajišťovaly jak ve městě, tak v jeho okolí domácí ošetřovatelskou péči, ročně se do jejich péče svěřilo více než 300 nemocných. - Ještě v roce 1963 budovy kláštera stály. - Klášter stál na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 1624/1, 1620 a 1621) patří firmě ČEZ, a.s. z Prahy.