kaple Nanebevzetí Panny Marie (Lísková) →
19866 kostel sv. Klimenta

polovina 13. století
ZJZ od vsi

Nyní je na místě kostela pouze zarostlá vyvýšenina se dvěma kříži - kamenným a dřevěným - a několik kamenů ze zdiva kostela. - Kostel vznikl v polovině 13. století, zasvěcen byl čtvrtému papeži sv. Klimentovi. Dle dochovaných a v terénu znatelných základů stavby, měl kostel obdélnou loď s půlkruhovou apsidou na východní straně a hranolovou věží na západní straně. Kolem kostela se nacházela společně se hřbitovem také osada, která postupně zanikla v polovině 15. století. V roce 1655 se u kostela ještě pohřbívalo. Roku 1724 prošel kostel opravou, ale v roce 1787 byl v rámci josefinských reforem společně se hřbitovem zrušen a jeho funkci nahradil kostel svaté Cecílie v Lipůvce. V roce 1811, v průběhu napoleonských válek, byla stavba využívána jako vojenská pozorovatelna. V následujících letech se však kostel stal postupně ruinou sloužící jako zdroj stavebního materiálu. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi.