v ulici Nad kaplí

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s polokruhově zakončeným presbytářem. Po stranách měla po jednom polokruhově zakončeném okně. - V radvanické osadě Lipině stávala kaple, jejíž zvony doprovázely o srpnovém svátku Nanebevzetí Panny Marie poutníky po Těšínské ulici do Frýdku. - Tato kaple byla postavena v roce 1846. Původně byla zasvěcena Panně Marii Pomocné, později bylo zasvěcení změněno na sv. Jana Nepomuckého. Nazývala se také Lipinská kaple, i když stála v původním katastrálním území Radvanic. - Kaple stávala na cestě z kolonie Pod kaplí na jámu Ludvík. V její blízkosti se nacházela lesní studánka, ale okolní les byl v roce 1936 vykácen a zátiší se proměnilo v nehezkou bažinu. Večerní pobožnosti se zde konaly i za 1. světové války s prosbami za ukončení útrap. Na konci války pobožnosti ustaly a rodina Bolků, která se o kapli starala, péči ukončila v roce 1917. Kaple patřila od roku 1917 Báňské a hutní společnosti, která přispěla na její částečnou rekonstrukci v roce 1925; tehdy byly také do kaple pořízeny sochy patronů horníků sv. Prokopa a sv. Barbory. K dokončení rekonstrukce kaple přistoupila Báňská a hutní společnost v první polovině 30. let 20. století; k novému posvěcení kaple po opravě došlo koncem roku 1935. Na frýdeckou pouť se po 2. světové válce již jezdilo vlakem a kaple začala postupně chátrat. Ještě v roce 1979 stála, v roce 1986 už nikoli. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Ostrava.

Zdroj: Mgr. Kateřina Barcuchová, Ostravské muzeum