← kaplička "U Červenkovy zahrady" (Pacov) zvonička (Pacov) →

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

mezi ulicemi Hronova a Jana Autengrubera

V rekonstrukci; má novou střechu. Téměř celé průčelí má novou fasádu, část je asi úmyslně ponechána bez omítky a jen natřena. Zbytek stavby má omítku zčásti poškozená, do výše cca 2,5 m je vně i uvnitř osekaná. Má dvě nová okna, ostatní chybějí. Interiér je vyklizen, chybí podlaha. Kolem se nově dělá odvodnění. - Synagoga byla postavena v klasicistním stylu nejpozději v roce 1823 vedle nebo na místě domu č. p. 177. Plány nakreslil v roce 1811 místní stavitel Tomáš Polívka. Samostatná synagoga nahradila technicky nevyhovující starší modlitebnu na půdě domu Wolfa Mellera (zřejmě ve východní části dnešního domu č. p. 172). Nalevo od vchodu do synagogy přiléhal k budově židovský obecní domek sloužící jako obydlí synagogálního kantora (chazana), zbořený v roce 2000. V synagoze bylo původně 42 mužských a na galerii 34 ženských sedadel. - Dne 29.9.1864 byl objekt těžce poškozen požárem. Ze synagogy zůstaly jen obvodové zdi a zbytek byl v následujících letech dostavěn v novorománském slohu s použitím cihlovokamenného zdiva. Uvnitř bylo k dispozici 100 sedadel pro muže a na galerii dalších 60 míst pro ženy. - Po požáru v roce 1933 došlo k přestavbě budovy, bohoslužby se konaly do podzimu 1941, kdy byly všechny synagogy v Protektorátu Čechy a Morava uzavřeny. - Po 2. světové válce synagogu restituovala židovská obec v Táboře, která ji pak v roce 1952 prodala národnímu podniku Středočeské lihovary a drožďárny Kolín. Od roku 1956 pak byla v budově zřízena výrobní hala a sklad zemědělského družstva. Podobné využití měla synagoga i po roce 1989, kdy se několikrát změnili její vlastníci. V posledních letech před prodejem spolku Tikkun byla prakticky nevyužívána. Následkem výše uvedeného byly interiér i vnější část budovy těžce poškozeny. Inventář se zčásti dochoval ve sbírkách Židovského muzea v Praze. - V prosinci 2018 synagogu koupil místní spolek Tikkun Pacov a nyní pracuje na její záchraně. - Spolku se podařilo obnovit původní vchod. Přístup do synagogy byl donedávna možný pouze novodobým vchodem z oploceného pozemku sousední soukromé firmy, případně podobnou cestou přes půdu sousedního domu. Členové spolku probourali původní zazděný vchod a vsadili do něj provizorní dřevotřískové dveře, které v budoucnu nahradí vhodnějšími. Nicméně předsedkyně spolku, paní Daniela Orlando, upozornila na jednu zvláštnost. „Je zajímavé, že ani tento vstup do synagogy není zcela původní, protože jeho portál je z betonu, se kterým se například v době přestavby synagogy po požáru v roce 1864 ještě nestavělo“. Dobrovolníci ze spolku vyklidili spodní část synagogy. „Teď je na řadě zajištění odvětrávání a odvodu vlhkosti. Potom se začneme soustředit na přípravu opravy střechy,“ popsala Orlando. Spolek Tikkun v roce 2019 požádal o zařazení synagogy na seznam státem chráněných nemovitých kulturních památek; k prohlášení památkou došlo v roce 2020. Majitel synagogy už také začíná shánět peníze na vypracování projektu obnovy této židovské modlitebny. Členové spolku Tikkun také vyhodnocují poznatky, které vyplynuly z veřejné diskuse „Nápady pro synagogu“, která se uskutečnila na začátku srpna 2019 na pacovském zámku. Cílem debaty bylo pomoci najít podobu a náplň, jakou by synagoga po rekonstrukci měla mít; tedy funkci muzea a vzdělávacího centra, připomínajícího památku pacovských Židů. - Od roku 2020 je synagoga prohlášena kulturní památkou. - Pozemek se synagogou patří spolku "Tikkun Pacov"; v roce 2023 půjde na opravu fasády synagogy 1.213.000,- Kč z Česko - německého fondu budoucnosti, dotačních programů kraje Vysočina, rozpočtu města Pacov a z Nadačního fondu obětí holocaustu.

Zdroj: regiony.impuls.cz