19934 kaple Panny Marie Královny andělů

na nádvoří františkánského kláštera u Můstku

V roce 1698 nechal hrabě František Ferdinand Bertold z Ungeršic a jeho manželka hraběnka Uršula, rozená Vrtbovská vystavět na nádvoří františkánského kláštera prostornou jednolodní kapli Panny Marie Královny andělů, ve které byli oba později pochováni (kaple sloužila jako pohřební kaple Talberků). V rámci josefinských reforem byl v roce 1784 františkánskému řádu sice ponechán kostel Panny Marie Sněžné i kaple Panny Marie Královny, ale obě budovy dány do správy světskému faráři, který se sem přesunul ze zrušeného kostela Panny Marie "Na louži" (na Mariánském náměstí). V této době začala kaple chátrat, později byla využívána jako kůlna a roku 1878 byla při rekonstrukci kláštera zbořena. - Kaple se nazývala také Porciunkulská. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi (Provincii bratří františkánů).