polovina 19. století
V od centra města, v Nebahovské ulici, u bývalého Kosmanova mlýna

Před zbořením měla kaple omítku silně poškozenou. Byla bez dveří, uvnitř zpustošená. Zčásti byla zarostlá v křoví. - Kaple stála na neudržovaném soukromém pozemku u bývalého mlýna č.p. 75. - Zděná stavba z cihelného zdiva byla postavena na čtvercovém půdorysu 2,24 x 2,27 m se zaoblenými rohy a vstupem orientovaným k severovýchodu. Čelní průčelí byla členěno lizénovým rámem, v ose prolomeným vstupním otvorem polokruhově završeným, uzavřeným pouze hodnotnou původní dvoukřídlovou mříží s dekorativním vzorem. Boční strany nesou shodné architektonické členění lizénovými rámy, horní polovina byla prolomena oválným okenním otvorem bez výplně. Zadní strana byla hladká. Bohatě profilovaná korunni římsa obíhala stavbu ze tří stran. Kaple vrcholila trojúhelníkovým štítem s římsovým orámováním, ve středu plochy byl umístěn již nečitelný obraz na plechu, pravděpodobně Panny Marie. Střecha byla sedlová, krytá taškovou krytinou z bobrovek kladených jednoduše, vrcholící železným křížkem vyrůstajícím ze středu vrcholu. Vnitřní prostor kaple byl zaklenut českou plackou. Vnější omítky byly vápenné, v ploše okrově zbarvené, na lizénových rámech, římse a ve štítě bílé. - Kaple byla prohlášena kulturní památkou dne 24.11.1999. Někdy po roce 2000 byla zbořena, památková ochrana byla dodatečně zrušena Ministerstvem kultury ČR dne 1.1.2009. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Jan Kolda z Prachatic).