kostel Panny Marie Pomocné (Pleš) →
19985 kostel sv. Jiljí

Jednolodní kostel s věží v průčelí stál uprostřed hřbitova a poprvé je zmiňován již roku 1271. V husitských válkách přišel kostel o plebána a stal se filiálním do Jaroměře. V roce 1780 koupila císařská komora od Jana Václava knížete z Paarů a Leopolda hraběte z Kolovrat vesnici Ples s kostelem a statek Ples s Jasennou a Újezdem. Kostel se tehdy nalézal u stavení čp. 83, jehož zahrada sahala až k okrouhlé hřbitovní zdi. Podle pamětní knihy fary v Jasenné stál tento kostel s věží uprostřed hřbitova, na hřbitov byl jen jeden vchod z jižní strany a u něj byly zevně i uvnitř vpravo a vlevo stromy a vlevo od vchodu uvnitř hřbitova u zdi se nacházela další trojice stromů. Věž kostela byla situována naproti vchodu na hřbitov a pod ní se vcházelo do kostela. Kostel byl zbořen v roce 1786 kvůli výstavbě nového pevnostního města, které bylo později nazváno Josefov; tehdy byla zbořena i větší část vsi Ples a její obyvatelstvo bylo vystěhováno do Nového Plesu a Rasošek. Kostel se vším příslušenstvím ponechal smiřický úřad fortifikačnímu ředitelství, protože stavební materiál z něho se mu k ničemu nehodil. - Interiér kostela obsahoval trojici oltářů, hlavní sv. Jiljí s obrazem světce z roku 1672 (později byl přesunut do josefovského muzea), postranní vpravo sv. Jana Nepomuckého a vlevo Nanebevzetí Panny Marie. Ve věži byly zavěšeny čtyři zvony. První, asi 12 centů těžký, měl nečitelný nápis a po zboření kostela byl přemístěn do věže kostela sv. Václava na Chloumku u Holohlav; druhý o hmotnosti asi 8 centů měl text: „Leta Panie MDLX tento zwon slyt gest w Hradczi nad Labem.“ a roku 1839 putoval na zvonici smiřické zámecké kaple (některé zdroje tvrdí, že všechny zvony byly přeneseny najednou v roce 1786); třetí, asi 6 centů těžký, nesl nápis: „Anno Domini 1722, ad laudem Dei“ a byl po zboření kostela umístěn do věže josefovského kostela Nanebevstoupení Páně, který byl postaven v letech 1805 - 1810 podle projektu Ing. Heinricha Hatzingera a hraběte Julia ď Andreise; čtvrtý, asi 50 liber těžký zvon byl bez nápisu a visel nad presbytářem, odkud po zboření kostela putoval do kaple sv. Huberta. Zádušní jmění kostela bylo přeneseno na zámeckou kapli sv. Huberta, která byla postavena z kamene a cihel v roce 1690. Roku 1781 byla kaple vysvěcena za filiální kostel fary v Jasenné.