← kaple Nejsvětější Trojice (Zámělíč) kaplička sv. Jana (Zámostí) →
20026 kaplička sv. Jana Nepomuckého

(přelom 18. a 19. století), nová před 2014
v SV části vsi, v Poněšické ulici

Má novou střechu. Zdivo potřebuje místy opravit nátěr. Bez dvířek, zařízená. - Kaplička byla postavena před rokem 2014 asi 50 m ZJZ od místa původní kapličky; ta se nacházela u mostu (na souřadnicích 49.057572, 14.458174) a při jeho přestavbě byla v roce 2014 zbořena. Nová kaplička má kvůli svému umístění na rovině poněkud pozměněnou podobu. - Původní kaplička byla zasazena v levém svahu klenutého mostku přes potok, hluboko pod úrovní silnice. Její celková hmota a umístění niky ukazují, že byla již od svého vzniku projektována ve svahu. Drobná kaplička, založená na šířkovém pravidelném lichoběžníku, byla vyzděna z cihel na vápennou maltu, se sporadickými zbytky omítky, které se o něco více zachovaly ve štítě. Případné štukové architektonické prvky nešlo vysledovat. Boční stěny byly skosené směrem dozadu, projevovalo se na nich odsazení soklové části. Přední nároží byla zaoblena, průčelí prolomeno obdélnou nikou zaklenutou valeně. Před zbořením kapličky zemina zvýšené úrovně silničního tělesa zasahovala až k parapetu niky, který zčásti překrývala. Niku lemovaly mělké pilastry, ukončené konzolovými hlavicemi, vynášejícími fabionovou korunní římsu. Na vrcholu oblouku niky byl vyzděn kónický klenák, rovněž nesoucí korunní římsu, obíhající ze tří stran. Kaplička vrcholila trojúhelným štítem římsově orámovaným krytým cihlami. Ke štítu přiléhala valbová stříška, zděná z cihel, bez krytiny. Kaplička byla vystavěna patrně na přelomu 18. a 19. století, nesla znaky lidové barokní architektury. - Pozemek s kapličkou patří městu Hluboká nad Vltavou.