← kostel Narození Panny Marie (Krnov) osm kaplí (Krnov) →
20030 obřadní síň na židovském hřbitově

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
na JV okraji města, v ulici U lazebníka

Po dokončení synagogy a zřízení hřbitova dospěla Židovská náboženská obec v Krnově k rozhodnutí vystavět obřadní síň. Realizací projektu byl opět pověřen osvědčený Ernst Latzel, jehož firma již zajišťovala v minulosti pro židovskou obec stavbu synagogy. Plány byly dokončeny v červenci 1902 a na počátku září téhož roku bylo schváleno stavební povolení. Obřadní síň byla postavena v dolní části hřbitova v blízkosti Opavské ulice. - Byla to jednoduchá stavba obdélníkového půdorysu o vnějších rozměrech 11,2 x 12,9 metrů. Obřadní síň byla zničena nacisty v roce 1938. V dolní části hřbitova, kde síň stála, jsou nyní zahrady. - Obřadní síň stála na čtveřici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 984/6) je v soukromém vlastnictví (Ing. Vlastimil Muchl z Krnova), další dva (pozemkové parcely č. 984/7 a 986/1) jsou v soukromém vlastnictví (Ján Čuboň z Krnova a Yvetta Dubová z Krnova) a čtvrtý (pozemková parcela č. 988) je také v soukromém vlastnictví (Taťána Chlupová z Krnova a Ing. Vlastimil Muchl z Krnova).