← kaple (Česká Lípa) kaple sv. Jana (Česká Lípa) →

na Holém vrchu

barokní

Zůstalo jen obdélné zdivo s trojboce zakončeným presbytářem, do výše cca 1 - 3,5 m. Zdivo je nově uvnitř vyčištěno. - Kapli na vrcholku Holého vrchu (německy Kahlenbergu) nechal postavit Gabriel Patz, barvíř z Prahy, který tu i s rodinou roku 1713 musel 40 dní čekat, než ho vpustili do města kvůli karanténě při morové epidemii. Tyto dny přečkali u poustevníka na Holém vrchu a tak Patzova rodina nechala z vděčnosti na místě svého dočasného pobytu postavit kapli. Barokní stavba byla dokončena roku 1720 a byla zasvěcena Nejsvětější Trojici. Mše se zde sloužily až do roku 1755. Za vlády Josefa II. byla nejprve v roce 1782 zrušena poustevna a o tři roky později byla uzavřena i kaple jako nepotřebná. Vybavení bylo převezeno do nově založeného kostela ve Fukově. Zkáza stavby přišla v roce 1814, kdy byla během pořádání svatojanských ohňů nešťastnou náhodou zapálena a vyhořela; zůstalo z ní jen obvodové zdivo. Pozemky na Holém vrchu zakoupilo v roce 1884 město Česká Lípa, pozemky nechalo zalesnit a nechalo vybudovat cestu, která je patrná dodnes. Na jaře roku 1885 se na zbytcích zdí zničené kaple začal stavět hostinec. Poškozené zdi kaple byly opraveny a na ně bylo přistavěno dřevěné patro, čímž vznikla stavba tzv. švýcarského stylu. Restauration Kahlenberg byla následně otevřena dne 6.9.1885. V roce 1905 proběhla zásadní rekonstrukce stavby a restauraci přibyly dvě věžičky na severní straně. Hostinec byl vždy majetkem města a provozován byl nájemcem; bylo to místo, kam se chodilo v neděli korzovat a posedět. Provoz byl obnoven i po 2. světové válce, ale hostinec byl v provozu jen několik let. Počátkem 50. let 20. století byl opuštěn a začal chátrat. Neúspěšné pokusy o obnovu proběhly v 60. letech 20. století, poté se dřevěná nástavba rozpadla a zůstaly jen zbytky stěn původní kaple. - Pozemek s torzem kaple patří městu Česká Lípa.