← kaple Panny Marie (Vahaneč) kaplička (Vajglov) →
2004 kaple sv. Antonína

velká kaple (kostelík), s věží

Má novou střechu. - Kaple byla postavena v roce 1908 na památku 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. - Jedná se o čistě neogotickou stavbu, čemuž odpovídá jak vnější vzhled, tak vnitřní výzdoba. K malé lodi přiléhá pětiboké kněžiště bez sakristie. Fasády jsou členěny opěrnými sloupy a okny s lomeným záklenkem a tabulovým sklem bez vitráží. Lomený oblouk utváří i vstupní vrata, vedoucí pod štíhlou čtyřbokou věž, podepřenou dvěma sloupy. Z podvěží vede dřevěné schodiště na hudební kruchtu. Na kůru stojí zachovalé harmonium z vídeňské dílny T. Kotykiewicze. Z kruchty se vstupuje do věže. Interiéru dominuje dřevěný oltář, vyřezávaný a místy zlacený, zdobený fiálami a nesoucí sochu sv. Antonína Paduánského. Vpravo od této sochy je další socha představující Srdce Panny Marie, vlevo od sochy sv. Antonína Paduánského je pak umístěna socha Srdce Ježíšova. K inventáři patří ještě dřevěný kříž, soška Madony a věčné světlo. - Kaple patří městu Břidličná, které ji opravilo v roce 2011 s pomocí dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Rýmařovsko). - Otevírá se každoročně při mši v době červnového svátku svého patrona.