← kostel sv. Josefa (Dubenec) kaple (Dubice) →

v areálu někdejší nemocnice Pražské železářské společnosti

V roce 1896 zřídila Pražská železářská společnost nedaleko dolu Thinnfeld nemocnici pro zaměstnance svých dolů a hutí. V severovýchodní části nemocničního areálu byla postavena i kaple. Nemocnice později přijímala i pacienty z Kladna, než byla postavena tamní okresní nemocnice. V nemocnici působily sestry sv. Karla Boromejského. Nemocnice formálně zanikla v roce 1935 sloučením s okresní nemocnicí v Kladně. Někdy mezi roky 1938 a 1946 byla nemocnice i s kaplí zbořena a na její plochu se rozšířil areál kladenských hutí. - Kaple byla postavena v historizujícím stylu s trojúhelným štítem nad průčelím. Samotné průčelí bylo rozděleno do tří částí pomocí dvou pilastrů. Dveřní otvor, orámován ostěním s přímou nadpražní římsou, byl vyvýšen na třech stupních. Po stranách hlavního průčelí se nalézaly plastiky umístěné na konzolách před okenními osami. Fasáda ve zbylých částech kaple byla zdobena lizénami a prolamovaná sdruženými dvěma nebo třemi podélnými okny zakončenými půlkruhově. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Revelia, s.r.o. z Prahy.

Zdroj: Veronika Marie Malanowska: Zaniklé kaple na Kladně