← zvonička s malou kaplí (Trnové Pole) kaple (Trojanovice) →
20082 kaplička sv. Jana Nepomuckého

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

v J části vsi, u dnes zbořeného domu č.p. 17, který stál JV od dnešního č.p. 33 (dříve č.p. 27)

Zděná výklenková kaplička s železným křížem na střeše. Ve výklenku byla umístěna soška sv. Jana Nepomuckého, v roce 1948 byla nahrazena soškou sv. Rodiny - V kronice obce se v roce 1924 píše: "Mimo zvonici jest v obci ještě v dolejší části u domku č.p. 17 malá zděná kaplička (vlastně boží muka) se soškou sv. Jana Nepomuckého, kde se obyv. z dolejší části v týdnu o svátku sv. Jana Nep. modlili a po týdnu chodili všichni se modliti do hořejší části obce, ku křížku, který stál před domkem č.p. 4, u silnice pod terasem, kde se konaly pobožnosti až do senoseče. Po pobožnosti besedovali sousedé sedíce porůznu na zemi dlouho do noci." Kronika pokračuje v roce 1948: "Po rozbourání staré pastoušky obecní chudý Frant. Škubal s manželkou Annou byl jim poskytnut koupený domek č.p. 17 k obývání. Tito se zakrátko odstěhovali do Žihle. Obecní domek jelikož zůstal prázdný, požádal místní obec o byt Emanuel Saller. Obec vyhověla, pokud je volný a za podmínek, že jej bude částečně opravovati, též i cesty. Emanuel Saller, nar. 5.8.1906 v Kubíčkově dvoře u Hartmanic nastěhoval se z Bukoviny dne 29.6.1948, železniční zaměstnanec. ... Na rozhraní č.p. 17 a č.p. 27 stojí starý zděný výklenek. Ve výklenku bývala soška sv. Jana, nad výklenkem železný křížek. Časem vše zchátralo, křížek padl a soška kýmsi odstraněna. Emanuel Saller nahradil soškou svaté Rodiny". - Pozemek, na němž kaplička stála, je v soukromém vlastnictví (Luděk Kantor z Plzně a Svatopluk Soukup z Plzně).