← kaple sv. Michala (Horní Hrad) kaple (Horní Hraničná) →

ve vsi, u domu č.p. 6

Kaple byla postavena v roce 1883 u domu č.p. 6. - O zboření kapličky se v první hradišťské kronice, sepsané roku 1956 bývalým ředitelem plaské školy Rudolfem Soukupem, píše toto: " Roku 1923 byla postavena silnice od č. 25 přes ves k č. 4. Před č. 6 stála stará kaplička z roku 1883, před ní byl dřevěný kříž asi 5 m vysoký a stará socha sv. Josefa s Ježíškem z roku 1760. Kaplička musela ustoupit. Socha se rozsypala a byla dána do silniční zavážky. Zvonek vážící 14 kg byl umístěn před č. 2." - V roce 1930 byl zvon umístěn na novou kůlnu pro hasičskou stříkačku, ale v roce 1942 byl německými úřady rekvírován pro válečné účely. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

Zdroj: Václav Mour, kronikář obce Horní Hradiště