← hrobka rodiny Hilbertů ze Schüttelbergu (Nebřenice) kaplička (Nebřeziny) →

JJV od města, blízko řeky Střely

Kapli nechal postavit v roce 1768 Jan Roch, důchodní (něco jako účetní) v Plasích, když vyhrál v loterii 500 zlatých. Uvnitř byly dvě sochy svatého Jana Nepomuckého; dolejší představovala světce v žaláři a původně byla umístěna u cesty na protějším břehu řeky v jakési jeskyňce a odtud ji dal Jan Roch přenést do nové kaple. Hořejší socha stojícího sv. Jana Nepomuckého byla asi získána z plaského kláštera. - Jedna z dcer Jana Rocha, Františka, se v roce 1816 provdala za Václava Pelikána, lesníka z Plasů. Ten dal po smrti svého tchána (zemřel 1816) již poněkud sešlou kapli obnovit a znovu pokrýt. Děkan Josef Streer každoročně vodil ke kapli na den sv. Jana Nepomuckého procesí z Plasů a vykonával tam odpolední pobožnosti. Po jedné bouři, kdy se ze stráně řítilo na cestu kamení, procesí navždy zrušil; říkalo se, že procesí zrušil, protože nedostával jako dříve za ně zaplaceno od vdovy Rochové (ta se odstěhovala s dcerou a zetěm do Poděbrad, kam byl zeť přeložen). Roku 1865 byla kaple zásluhou plaského děkana obnovena, zvenčí byla obílena a střecha byla pokryta novým šindelem a natřena červenou olejovou barvou. Potřebný šindel dodali zdejší občané - kupec Antonín Rejč, pachtýř mlýna Jan Vavřík a ponocný Josef Kabát. Peníze pro klempíře Antonína Hofranna na barvu a za nabarvení nové střechy (7 zlatých a 6 krejcarů) byly sebrány mezi plaskými občany. Když byla kaple obnovena, žádali občané, aby k ní opět na den sv. Jana Nepomuckého chodívala procesí. Pan farář to přislíbil, ale procesí se stejně nekonalo, protože na svátek sv. Jana Nepomuckého pršelo. Dne 25.5.1872 kapli smetla rozvodněná řeka Střela a zůstaly z ní jen základy a kamenný práh (v Nebřezinách rozvodněná Střela zničila most a několik domů, zahynulo asi 40 lidí). - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839 (na katastru Plasů, později došlo k posunu katastrální hranice). - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Vendula Khaurová z Plasů).