← kostel sv. Bernarda z Clairvaux (Řisuty) zvonice (Řitonice) →
20092 kostel sv. Štěpána

hřbitovní kostel
2. polovina 14. století, přestavěn 1669 a 1709

se sanktusníkem

V rekonstrukci; mimo přístavky má novou střechu. Přístavky mají střechu z olezlého plechu. Omítka je silně poškozená (z větší části presbytáře je osekána). Loď má opravená vitrážová okna. Uvnitř má poškozen strop; je podepřen lešením. - Areál hřbitovního kostela se samostatně stojící dřevěnou zvonicí. Kolem kostela se nachází zrušený hřbitov s dvojicí bran a vedle kostela je fara. - Areál se nachází ve střední části vsi. Orientovaný kostel stojí uprostřed hřbitova, ohraničeného původně hřbitovní zdí. V jihozápadním rohu hřbitova stojí proti průčelí kostela nízká bedněná zvonice. Původní ohradní zeď dnes již neexistuje, její průběh je však patrný dle terénu. V linii nového plotu hlavní vstupní brána tvořená kamennými pilíři bez omítky, mezi nimi kovaná vrata. K bráně je přístup po kamenných stupních se zábradlím v tvrdé omítce. Na jihu boční branka ze žulových pilířů se špičkou, mezi nimi kovaná vrátka. Kostel je původně gotický, z 2. poloviny 14. století, který byl v letech 1669 a 1709 přestavěn do barokní podoby. Byl prodloužen na západní straně a opatřen novým průčelím. V letech 1897 - 1898 byl celkově restaurován, byl nově vymalován a nově zařízen J. Hübschem. - Objekt je obdélný, jednolodní. Má polygonálně ukončený presbytář, k němuž na jižní straně přiléhá oratoř, na severní straně pak sakristie. Loď je barokní s ozdobným trojčlenným průčelím, dělené pilastry, které nesou kladí. Nad ním je tabulový štít s volutovými křídly. V ose je kamenný portál s trojhranným štítem. Po stranách a na štítu se nacházejí niky, ve kterých stojí nové sochy. Dole se nachází socha sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa, ve štítu je socha Panny Marie. Jedná se o dílo hořické kamenické školy. Boky lodi jsou hladké. Mají obdélná okna s polokruhovými záklenky. Na jižní straně je gotický profilovaný portál, ve kterém je vsazen náhrobník Biberštejnů ze 16. století. Presbytář je vybaven opěráky a okny, která byla rozšířena v roce 1870. Presbytář je sklenut křížem a v závěru klínovými žebry, která jsou nasazena na baldachýnových konzolách. Na jižní straně jdou dvoudílné hrotité sedile. Na severní straně je výklenkový sanktuář s hrotitým štítem. V lodi je strop z roku 1669. Zařízení je pseudogotické od J. Hübsche z roku 1901. Z původního barokního zařízení se dochovala barokní socha anděla na zábradlí kruchty. V kostele jsou varhany. Dále je v prostoru kostela několik náhrobníků ze 16. - 18. století. - Od 3.5.1958 je kostel chráněn jako kulturní památka. - Původní hřbitov není patrný, dnes travnaté prostranství. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu fasády kostela 1.495.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Středočeského kraje.