← kaple (Vršovice) kaple (Vřeskovice) →

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. Zvon z kaple byl zrekvírován za 2. světové války. - Kaple byla postavena v roce 1899 na pozemku pana Vrchlavského po požáru, který v roce 1898 zničil celou osadu. V soupise památek z 50. letech 20. století je uvedeno, že kaple má popraskané stěny a děravou taškovou střechu. V 60. letech 20. století už byl stav kaple tak špatný, že na ni byl v roce 1964 vydán demoliční výměr poté, co se Památkový úřad vyjádřil, že kaple nemá historickou hodnotu. Proti záměru kapli zbořit ale protestovali v roce 1965 někteří obyvatelé Vrtba, nakonec bylo proto ve vsi uspořádáno hlasování, zda má být kaple opravena nebo zbořena. Zvítězili zastánci zachování kaple, která byla následně opravena. - Pozemek s kaplí patří obci Horní Bělá; obec v roce 2017 zorganizovala opravu kaple.