← kostel sv. Jana Křtitele (Staré Město) kostel sv. Kříže Většího (Staré Město) →
20121 kostel sv. Linharta

ve V části Linhartské ulice

Na východním konci dnešní Linhartské ulice stál jeden z významných staroměstských kostelů, kostel sv. Linharta. Kromě kostela se zde nalézala i fara, škola a kolem kostela se rozprostíral malý hřbitov. Jeho vznik bývá kladen do třetí čtvrtiny 12. století. Původně románský jednolodní kostelík, přestavěný v trojlodní gotický. V roce 1628 byl chrám císařem Ferdinandem II. darován francouzským katolíkům usídleným v Praze. V roce 1787 byl v rámci josefínských reforem zrušen a v roce 1798 zbořen. První dokumentace pod dlažbou ulice objevených pozůstatků stavby proběhla v roce 1909. Druhý výzkum se uskutečnil při ražbě kolektoru, podzemní chodby pro inženýrské sítě, která byla v roce 1995 zřizována pod Linhartskou ulicí. Románskou fázi představoval nevelký obdélný kostel s apsi­dou. Nadzemní zdivo stavby se dochovalo do výšky až jeden metr s tím, že jeho korunu je možno nalézt pouhých 0,8 metru pod úrovní dnešní dlažby. Zdivo je oboustranně lícované z pečlivě opracovaných opukových kvádříků. Podlaha románského kněžiště se nalézá 1,8 metru pod dnešní vozovkou. V západní partii lodi byly zjištěny relikty empory, zaklenuté zřejmě dvěma poli křížové klenby na tři přípory a střední sloupek s kruhovou patkou s nárožními drápky. - Kostel stál na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1092 a 36) patří městu Praha, třetí (pozemková parcela č. 103) patří firmě V.J.Rott, s.r.o. z Prahy.