← kostel sv. Alžběty Uherské (Prosečné) kaple (Prosetín) →
20143 kaplička (původně viničný sloup)

(17. století), nová 2004
v ulici Na Proseku

V minulosti sloužily viniční sloupy jako součást vymahatelnosti viničného práva. Karel IV silně podporoval rozvoj vinařství, který podpořil i právním zajištěním. Zřídil funkci perkmistra hor viničních a stanovil viniční řád. Viniční sloupy sloužily právě k vykonávání potřebných exekucí při porušování viničního řádu. Tresty byly dost přísné; kdo škodil a kradl na vinicích ve dne, ztratil bez milosti ruku a majetek. Kdo škodil v noci, přišel o život i o majetek. Viniční sloup tedy sloužil jako výstraha i jako místo pro vykonání trestu. Při pozdějším úpadku vinic sloupy přestaly plnit původní funkci a začaly sloužit jako boží muka nebo kapličky. - Viniční sloup na Proseku pochází z poloviny 17. století. Poté, co přestal plnit svoji funkci, byl změněn na sakrální kapličku a získal hranolovou kaplici s mariánskou soškou na vrcholu. Kaplička původně stála v Prosecké ulici (na souřadnicích 50.115408, 14.490395). Sloup a kaplicí stál na podstavci vysokém 189 cm, který byl ještě na 50 cm vysokém stupni. V roce 1965 byla kaplička rozbita po nárazu nákladního auta; při té příležitosti bylo zjištěno, že válcová část sloupu je zděná, jednalo se tedy o řemeslnou práci místního zedníka. V roce 1994 byla vytvořena replika kapličky, která ale byla postavena cca 293 m směrem na VSV na pěší zóně v ulici Na Proseku. - Kaplička je památkově chráněná. - Pozemek s kapličkou patří městu Praha.