← kostnice (Doubravka) kaple sv. Barbory (Doudleby) →

(starší), nová 1969 (posvěcena 20.7.1969)
J od městyse, u silnice do Borače

čtyřboká

Má novou střechu. Bez dvířek, s obrázky. - Původní kaplička, která stála na kopečku nad Doubravníkem od nepaměti, byla úmyslně zbořena dne 16.5.1960. Čtyři obrázky z ní byly uschovány na zdejším farním úřadě. Na obrázcích byli namalováni Ježíš Kristus s textem "Umírám pro Tebe. Umírám nadarmo?", Panna Marie s textem "Pod Ježíšovým křížem stála jeho matka", sv. Jan Bosko s textem "svatý Jene Bosko, naši mládež veď k dobrému", sv. Terezička Ježíškova s textem "Terezičko svatá, sešli déšť růží z výšiny hvězdné v srdce všech". - V roce 1968 vznikla ve vsi iniciativa s cílem kapličku obnovit; materiál na výstavbu nové kapličky daroval tehdejší Místní národní výbor a farníci. Všechny práce byly dokončeny dne 18.7.1969. Obrázky renovoval pan Stanislav Bělík. - Nová kaplička byla slavnostně posvěcena dne 20.7.1969, kdy dvěma průvody a jinak přišlo na 500 farníků. - Obrázky byly později znovu namalovány v 90. letech 20. století opět panem Stanislavem Bělíkem na nové nerezové plechy od Ing. Petra Vorla, nalíčení kapličky provedli manželé Brackovi. Poslední obnova proběhla v roce 2018; na původní desky vytvořil obrazy nově pan Milivoj Husák, obnovu stavby provedl pan Petr Bracek. Obnovenou kapličku znovu posvětil místní duchovní správce P. Zdeněk Chylík dne 4.8.2019 v 16 hodin. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Růžena a Ing. Josef Dufkovi z Černvíru).