kostel sv. Bartoloměje (Hradčany) →
20149 kaple sv. Matouše

13.8.1727 (základní kámen) - 14.9.1732 (posvěcení)
na Loretánském náměstí

oválná

Kapli nechal postavit František Josef Černín z Chudenic v letech 1727 - 1732 podle návrhu Františka Maxmiliána Kaňky v prostoru před svým palácem; místo pro kapli bylo uvolněno zbořením dvojice domů (Kumerovského a U zlaté koule), které Černínové několik let předtím zakoupili. Zasvěcení kaple vycházelo z pověsti, že v těchto místech stával kostel sv. Matouše, ve kterém bylo uloženo tělo zavražděné kněžny Ludmily při převozu z Tetína do chrámu sv. Jiří na Pražském hradě. Také zde od roku 1701 stál sloup na památku místa, kde se údajně kněžna Drahomíra propadla do pekla. - Při přípravě projektu kaple F. M. Kaňka patrně využil své dřívější dílo - projekt oválné hřbitovní kaple při kostele sv. Prokopa ve Středoklukách, kterou projektoval v roce 1719. Základní kámen kaple byl slavnostně položen dne 13.8.1727, k posvěcení kaple pak došlo až dne 14.9.1732. Kaple byla oválná stavba dlouhá cca 15,5 m a široká 12 m, celková výška dosahovala cca 18 metrů. Kaple měla hlavní oltář a dva boční oltáře, na kůr se vystupovalo po točitém schodišti. Podle dochovaných svědectví byla unikatní zejména její výzdoba z umělého mramoru. Mramorářské práce byly dílem Johanna Wilhelma Hennevogela, sochařské práce dílem Jana Bedřicha Kohla-Severy, fresky dílem Václava Vavřince Reinera. Průčelí kaple bylo ozdobeno sochami sv. Matouše a Krista od Matyáše Bernarda Brauna. Ten také vypracoval návrh na dvojici sousoší ze zlaceného dřeva - Kalvárie (osazené na hlavním oltáři) a Piety - které podle něj zhotovili František Ignác Weiss a Jan Bedřich Kohl-Severa. V roce 1784 byla kaple v rámci josefinských reforem uzavřena a část jejího vnitřního vybavení byla převezena na černínská panství v Petrohradě a Krásném Dvoře. V roce 1791 byla kaple prodána na stavební materiál a zbořena. - Kapli dnes připomíná prezentace jejího půdorysu v dlažbě Loretánského náměstí a části naznačené hmoty i členění obvodového zdiva v hmotě terasy, vybudované podle návrhu Pavla Janáka ve 30. letech 20. století. - Vedle kaple stálo sousoší Pádu kněžny Drahomíry do pekel, dílo Matyáše Bernarda Brauna z roku 1728, které bylo odstraněno již v roce 1788. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Praha.