← původní anglikánský kostel (Karlovy Vary) synagoga (Karlovy Vary) →
20166 původní pravoslavný chrám

pravoslavná
v Mariánskolázeňské ulici, na místě dnešního lázeňských domů č.p. 547 a 307

Sbírka příspěvků na výstavbu prvního pravoslavného chrámu v Karlových Varech byla zahájena dne 29.6.1862 pod záštitou velkokněžny Jeleny Pavlovny (Frederiky Šarloty Württemberské). Mezi hlavními dárci byli hrabě A. P. Šuvalov, hrabě A. I. Musin-Puškin, Alexandr Ivanovič Košelev, knížata Semjon Michaljovič Voroncov, hrabě Michail Jurjevič Velgorský a Pjotr Alexandrovič Dubovickij. Předpokládalo se, že chrám v Karlových Varech bude první pravoslavnou svatyní na území Rakouska-Uherska. Pozemek v ulici Schlossberg (dnešní Zámecký vrch) bezplatně poskytla městská rada Karlových Varů. Stavební projekt chrámu vytvořil ruský architekt Konstantin Andrejevič Uchtomskij. Do doby výstavby nového chrámu byl v Českém sále grandhotelu Pupp dne 11.9.1863 zřízen dočasný chrám svatých Petra a Pavla. Chrám byl vždy na konci sezóny rozebrán. - I přes veškerou snahu se sbírka na nový chrám protahovala a nedařilo se sebrat dostatek prostředků na výstavbu. Ruská komunita se proto rozhodla zakoupit dům, v němž by mohla zřídit alespoň domovní chrám. V roce 1867 získala v ulici Brauhaugassene (dnešní Mariánskolázeňské ulici), za areálem bývalého městského pivovaru a nedaleko evangelického kostela sv. Petra a Pavla, velký dům „Washington“. Ten byl upraven na pravoslavný domovní chrám, jež byl vysvěcen dne 6.6.1867. Dubový ikonostas, vytvořený podle návrhu architekta P. A. Zaruckého a vymalovaný I. A. Ťurinem, chrámu věnovala velkokněžna Jelena Pavlovna. - Pravoslavní věřící tedy chrám měli a městská rada proto odsouhlasila, že místo v ulici Schlossberg, původně vytipované pro novostavbu pravoslavného chrámu, bude využito jinak - v letech 1876 - 1877 zde byl postaven nový anglikánský kostel sv. Lukáše. - Koncem 19. století tvořili ruští hosté po Němcích a Rakušanech nejpočetnější skupinu lázeňských návštěvníků a prostory domovního chrámu jim přestávaly stačit. Díky opakovaným sbírkám iniciovaným karlovarskými lékaři a pravoslavným knězem Nikolajem Nikolajevičem Pisarevským mezi srbskou a ruskou lázeňskou klientelou a aristokracií, se nakonec podařilo sebrat dostatek prostředků na nový chrám, který byl postaven v letech 1893 - 1898 v dnešní ulici Krále Jiřího. Někdy poté byla budova původního domovního chrámu stržena a na jejím místě byly vystavěny lázeňské domy č.p. 547 a 307. - Domovní chrám stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 913) je v soukromém vlastnictví (10 spoluvlastníků), druhý (pozemková parcela č. 914) je také v soukromém vlastnictví (15 spoluvlastníků).