← kaple sv. Václava (Keblice) kaplička zvaná Strakova (Keblice) →
20202 kaplička zvaná Kricnerovic

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

po 1756

Pruský král Bedřich II. Veliký zaútočil se svými vojsky v létě roku 1756 na Sasko, na podzim pokračoval s invazí do severních Čech, kde měla pruská armáda přezimovat. Ke střetnutí s rakouskou armádou pod velením generála Browneho, došlo dne 1.10.1756 u Lovosic. Poměr sil obou znepřátelených stran byl poměrně vyrovnaný a tak vítězství Pruska nebylo zcela jednoznačné. Pruský maršál Keith sice obsadil Lovosice, avšak do Prahy, jak původně plánoval, se svým vojskem nedorazil. Rakousku se touto bitvou podařilo zastavit postup pruské armády a získat přes zimu čas na mobilizaci sil. Po bitvě u Lovosic byla část císařské armády bojující proti Prusům rozložena i u Keblic. Někteří vojáci zde zemřeli na následky zranění z bitvy. Ti byli pohřbeni přímo za vsí do hromadného hrobu, na němž byla poté postavena kaplička, nazývaná Kricnerovic. - Přesná poloha a podoba této kapličky nejsou známy.

Zdroj: Martin Brůža