← kaplička zvaná Strakova (Keblice) kostel Církve československé husitské (Keblice) →
20203 kaplička zvaná Šafrova

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

na JZ okraji vsi, u silnice do Siřejovic

Ve dnech 29. a 30.8.1813 se odehrála bitva u Chlumce. Řada severočeských měst a obcí poslala na bojiště u Chlumce také zásoby proviantu a po bitvě přijala vojenské oddíly. Některé pouze procházely, některé se zdržely na pár dnů, aby mohli být ošetřeni zranění vojáci a mužstvo načerpalo nové síly. V Keblicích bylo v září 1813 rozloženo ruské koňské dělostřelectvo. V té době zemřelo v Keblicích hodně ruských vojáků zraněných v bitvě, kteří byli pochováváni těsně za vsí do hromadného hrobu. - Na místě hromadného hrobu byla v témže roce postavena kaplička, která byla pojmenovaná kapličkou „Šafrovou". V keblické obecní kronice je záznam, že při kopání základů kapličky byla nalezena křesací pistole, která zřejmě patřila nějakému důstojníkovi. Kaplička zde stála až do roku 1947. Po dostavění nové silnice uvnitř obce byla kaplička zbořena, protože stála u vjezdu na cestu za humna. V zájmu zachování památek se v roce 1957 usnesl tehdejší Místní národní výbor, že kaplička bude znovu postavena, a to několik metrů od stanoviště původní kapličky. Bohužel zůstalo jen u slibu a kaplička obnovena nebyla. - Kaplička stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 672) patří obci Keblice, druhý (stavební parcela č. 134) je v soukromém vlastnictví (Ladislava a Jaroslav Valterovi z Keblic).

Zdroj: Martin Brůža