← kaple sv. Jana Nepomuckého (Komárov) kaple sv. Floriána (Komárov) →
20210 kostel Panny Marie

V roce 1722 vrchnost dovolila hornoheršpickému sedlákovi Valentinu Weißovi postavit západně ode vsi na cestě do Brna kapli zasvěcenou Panně Marii, vyzdobenou dřevěnou sochou z poutního střediska ve štýrském Mariazellu. Kaple se záhy stala výchozím bodem oblíbených poutí do Mariazellu, které odtud vycházely vždy 20. srpna, a byly spojeny s oslavami odražení švédského útoku na Brno. Záhy jí však začala konkurovat jiná mariánská svatyně vybudovaná na cejlském předměstí - na louce u Komárova byla postavena roku 1724 poutní mariánská kaple, nahrazená roku 1733 poutním kostelem, který byl postaven na staré cestě z Dornychu na dnes již neexistující komárovský ostrov mezi říčními rameny Svratky a Svitavy. Několikaletý spor nakonec rozhodla svatopetrská kapitula v roce 1731 ve prospěch komárovské kaple. Od té doby v ní bylo dovoleno sloužit ve svátky spjaté s Pannou Marií bohoslužby a vycházeli odtud poutníci směřující do Mariazellu. Čtrnáctidenní oslavy se postupně vyvíjely ve velkou a známou lidovou slavnost. V okolí kaple se začala rozvíjet nová osada, která dostala pojmenování Malá Mariacela (Kleine Mariazell), a v roce 1743 měla již 22 domy. - Poutní kostel Panny Marie byl v rámci josefínských reforem v roce 1784 zrušen. Roku 1788 byl zbourán, obraz Panny Marie z něj byl přenesen do kostela sv. Jiljí v Komárově a oltář do zámecké kaple v Třebíči.

Zdroj: Lukáš Fasora, Václav Štěpánek: Dějiny Brna 6. - Předměstské obce