← kaplička (Nemyšl) bývalá kaple Božího Těla (Nepomuk) →

(1720), nová červen - září 2019
původní v 70. letech 20. století
S od vsi, blízko silnice do Dolního Bukovska

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Nazývána Chmelů kaplička. - Původní kaplička stojící na tomto místě byla zbořena v 70. letech 20. století. - Podle dochovaných materiálů stála kaplička v Neplachově od roku 1720. - Jeden ze stavitelů obnovené kapličky přibližuje její historii: „Z původní stavby se zachoval text, který je psaný zřejmě staročeštinou. Víme, že ji postavil Pavel Chmel a jeho žena Anna. Pak kaplička přebírala jména podle toho, kdo na Chmelů statku bydlel.“ Pokračuje dále o tom, jak se řešila stavba obnovené kapličky: „Už v minulosti jsme řešili výstavbu kaple s obcí, ale nakonec jsme se rozhodli, že se do ní pustíme sami. Stavbu jsme měli domluvenou se starostou a předali jsme obci i návrh projektu, jak bude kaple vypadat. Obec nám vyšla vstříc. Sešli jsme se u Zemanů a dali jsme hlavy dohromady,“ líčili muži, kterým šla práce rychle od ruky. Náročné pro ně ale bylo určit místo, kde stála původní Chmelů kaplička. Terén byl totiž zarostlý a připomínal smetiště. „Napřed jsme museli vyčistit místo, odvézt smetí a klestí,“ popsali začátky. „Potom to byla taková sousedská svépomoc. Někdo přinesl kámen, někdo zajistil další stavební materiál, jiný občerstvení, další přispěli finančním darem“. Celou dobu výstavby panovala mezi staviteli dobrá nálada. „Je tu i vyřezaná lavička ze stromu, který zde původně stál. Vzniklo tu místo k odpočinku, rozjímání a zamyšlení,“ říká jeden ze stavitelů. - Stavba začala v červnu 2019 a do svatého Václava, 28.9.2019, byla hotová. Její perlou je socha Panny Marie, která stála poškozená v kapli sv. Václava na návsi. „Sošku jsem nechal restaurovat v Jihočeském muzeu za čtyři litry kozího mléka,“ řekl s úsměvem pan Vít, jeden z obyvatel Neplachova. - Kapli v srpnu roku 2020 vysvětil P. Josef Stolařík. - Pozemek s kapličkou patří obci Neplachov.

Zdroj: ceskobudejovickydenik.cz