← kaple Panny Marie (Zbraslav) synagoga (Zbraslavice) →
20218 kostel sv. Jana Křtitele

připomínán 1418
v areálu zbraslavského kláštera (později zámku), J od budovy konventu

se sanktusníkem

Gotický kostel sv. Jana Křtitele poprvé připomínaný roku 1418 stál na nádvoří zbraslavského cisterciáckého kláštera; kolem kostela býval hřbitov. Klášter byl zrušen dne 24.9.1785 v rámci reforem císaře Josefa II. a jeho budovy připadly Náboženskému fondu. Budova konventu spolu s kostelem sv. Jana Křtitele a klášterní zahradou byly roku 1787 pronajaty a v roce 1796 prodány akciové společnosti vídeňských a pražských velkoobchodníků, kterou zastupoval původem Belgičan Joseph de Souvaigne; akciová společnost začala budovu kláštera od roku 1787 využívat jako cukrovar. Samotný kostel sv. Jana Křtitele byl v té době využíván jako skladiště. Výroba cukru však rok od roku klesala až nakonec byl roku 1802 provoz cukrovaru zcela zastaven. Zničené prostory potom používala vojenská správa jako skladiště obilí. Roku 1812 koupil konvent továrník Antonín Richter za 20.000 zlatých. Obnovil rafinerii cukru a navíc zde zavedl výrobu chemikálií jako např. kyseliny sírové, octové a solné a dále prováděl výrobu salmiaku, octanu olovnatého. V roce 1875 od rodiny Richterových zakoupil budovu konventu, kostel sv. Jana Křtitele a klášterní zahradu bavorský kníže Karel z Oettingen-Wallersteinu, jehož rodina už od roku 1825 vlastnila budovu klášterní prelatury a zbraslavské panství. Nový majitel nechal z budovy konventu odstranit stroje a pokusil se ji uvést do původního stavu, nechal zbourat tovární komín, ale bohužel i kostel sv. Jana Křtitele.