kaplička (Načeratice) →
20229 13 kapliček křížové cesty

kaplička křížové cesty
JV od městysu, cestou na Holý vrch

Mají nové střechy. Zdivo kapliček potřebuje místy opravit nátěr. Bez dvířek, prázdné. - Křížová cesta byla postavena roku 1738 nákladem hraběte ze Starhemberka. Vede v délce 1,6 km jihovýchodním směrem od Načeradce na Holý vrch. - Polní cesta (v jihovýchodní části přechází v lesní úvozovou cestu), podél níž jsou v odstupech zhruba 50 až 120 m rozmístěny jednotlivé kapličky, částečně kopíruje silnici směřující do Horní Lhoty. Křížová cesta začíná hned u zástavby obce. Celkem se zde nachází 13 kapliček (v jihovýchodní části křížové cesty byly kapličky v době komunismu zničeny a v 90. letech 20. století znovu postaveny). Jednotlivá zastavení mají podobu masivních pilířových kapliček na čtvercovém půdorysu s profilovaným soklem a parapetní římsou. Čelní stěnu probírá pravoúhlý výklenek. Kapličky jsou završeny sedlovou stříškou s pálenou krytinou. - Osm ze 13 kapliček je památkově chráněno (šest kapliček v k.ú. Načeradec a dvě kapličky v k.ú. Olešná u Načeradce). - Kapličky stojí na trojici pozemků; všechny tři (pozemková parcela č. 1766/2 v k.ú. Načeradec a pozemkové parcely č. 665/1 a 666 v k.ú. Olešná u Načeradce) patří městysi Načeradec; městys koncem 90. let 20. století zorganizoval opravu kapliček.