← kostel Všech svatých (Žatec) synagoga (Žatec) →
20234 obřadní síň na židovském hřbitově

Opravené (známka 100) ostatní

židovská obřadní síň
v JV části města, v sousedství městského hřbitova

Má novou střechu. - V roce 1869 postavila židovská obec vlastní hřbitov v tehdejší Trnovanské ulici (dnes Pražská) na celkové ploše 3200 m². V roce 1880 byl zřízen byt pro hrobníka a v roce 1902 byla vybudována márnice zásluhou Sofie a Leopolda Bechertových. – V roce 1939 byl hřbitov „likvidován“; náhrobky byly poraženy, hodnotnější prodány a odvezeny mimo Žatec. - Po osvobození byl židovskou obcí v mezích možností opraven. - Během komunistické éry židovský hřbitov úplně zchátral. Dům byl pronajat chalupníkovi, který na hřbitově choval drůbež. – Teprve v 90. letech, kdy se hřbitova ujala Teplická židovská obec, pod který nyní spadá oblast Žatecka, se situace změnila. V roce 2004 byl hřbitov při příležitosti miléniových oslav slavnostně otevřen. V areálu se nachází symbolický památník obětem holocaustu. Při vstupní bráně se nacházejí dvě budovy, z nichž jedna byla obřadní síň a druhá domek hrobníka. Zatímco u obřadní síně se interiér i exteriér dochoval v původní podobě, domek hrobníka byl přestavěn k obytným účelům. Hebrejský nápis na vstupní bráně nechal v roce 2018 obnovit Spolek na obnovu židovských památek. - Pozemek s obřadní síní patří Židovské obci Teplice.