kaple Nanebevzetí Panny Marie (Hřivínov) →

Opravené (známka 0) ostatní

J od vsi

Hřbitov má opravenou ohradní zeď. Většina náhrobních kamenů je postavena, pouze na zadních cca 10 - 20 m hřbitova jsou ještě povalené (postupně se opravují). - Hřbitov byl založen ve 2. polovině 17. století. - V roce 1843 došlo k rozšíření hřbitova (viditelné od náhrobku č. 156), budova márnice pochází pravděpodobně z téže doby, neboť na stabilním katastru z roku 1841 ještě není zakreslena. - Na bývalém pohřebišti je dochováno kolem 400 náhrobků, z nichž mnoho je barokních a klasicistních. Nejstarší pochází z roku 1687. - Na mnohých pískovcových náhrobcích je původní hebrejské písmo, které je často doplněno symboly hvězd, rukou i tradičních liliových květů. Na některých hrobech jsou uvedeny i základní informace v latince. Nejmladší, často již žulové náhrobky, jsou čitelné celé. Jsou zde pohřbeni lidé ze Slavětína, Hříškova, Peruce, Hořešovic, Vraného a dalších obcí v širokém okolí. - Z čitelných nápisů lze zjistit, že se zde pohřbívalo naposledy ve 30. letech 20. století. - Po roce 1939 se o bývalý hřbitov nikdo nestaral a postupně zpustl. Hroby a náhrobky však byly vykrádány jen ojediněle. Koncem 20. století byl hřbitov ve zuboženém stavu, náhrobky pokácené a zarostlé křovím. Teprve od roku 2000 se objevují aktivity pro záchranu tohoto hřbitova. - O rekultivaci židovského hřbitova se pokusila v roce 2000 Apoštolská církev Chomutov, misijní stanice Černčice ve spolupráci s Církví československou husitskou a náboženskou obcí Peruc. Na 60 let neudržovaném hřbitově se začalo s odstraňováním křovin. Tato aktivita však brzy skončila a v roce 2008 byl hřbitov opět zarostlý. - Na základě reportáže na internetových peruckých stránkách se o obnovu hřbitova začala zajímat Židovská obec Teplice. Podařilo se domluvit s občanem Peruce, který již během jednoho roku dokázal hřbitov téměř vyčistit od většiny náletových dřevin. Tato spolupráce pokračovala i v letech 2009 a 2010, byly vykáceny některé suché stromy a průběžně sekána tráva a likvidovány nálety. V letech 2011 - 2014 projekt rekultivace Židovského hřbitova u Hřivčic realizoval Husův sbor v Peruci za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a Úřadu práce Ústeckého kraje. V rámci I. - IV. etapy projektu se znovu postavilo více než 120 zachovalejších náhrobků, byla průběžně rekultivována a udržována zeleň. Dále byla na hřbitov umístěna informační cedule o historii židovského hřbitova a do nedaleké obce Hřivčice byly umístěny směrovky informující návštěvníky regionu o existenci této památky. Od roku 2015 převzal péči o památku nově založený Spolek na obnovu židovských památek na Perucku. Ten realizoval společně s Federací židovských obcí a organizací Matana projekt opravy obvodové zdi za přispění European Jewish Cemeteries Iniciative. Díky nadačnímu fondu obětem holocaustu byla provedena úprava bývalé márnice pro památník IN MEMORIAM obětem holocaustu z Peruce, který byl navržen Ing. arch. Ivo Suslikem. Památník byl dne 21.6.2016 slavnostně odhalen za účasti vrchního zemského rabína Karola Efraima Sidona a je přístupný veřejnosti. - Historickým vlastníkem hřbitova bylo Izraelitské pohřební bratrstvo pro Hříškov a okolí. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Teplice.