kostel sv. Jakuba (Hřivice) →
20237 obřadní síň na židovském hřbitově

Poškozené (známka 400) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
J od vsi, na židovském hřbitově

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo jen opravené obvodové zdivo, jež je shora zakryto kamennými deskami. Fasáda je zničená. V interiéru je trávník, v roce 2016 zde byl postaven památník obětí holocaustu. - Hřbitov byl založen ve 2. polovině 17. století. - V roce 1843 došlo k rozšíření hřbitova (viditelné od náhrobku č. 156), budova márnice pochází pravděpodobně z téže doby, neboť na stabilním katastru z roku 1841 ještě není zakreslená. - Od roku 2015 převzal péči o židovský hřbitov nově založený Spolek na obnovu židovských památek na Perucku. Ten realizoval společně s Federací židovských obcí a organizací Matana projekt opravy obvodové zdi za přispění European Jewish Cemeteries Iniciative. Díky nadačnímu fondu obětem holocaustu byla provedena úprava bývalé márnice pro památník IN MEMORIAM obětem holocaustu z Peruce, který byl navržen Ing. arch. Ivo Suslikem. Památník byl dne 21.6.2016 slavnostně odhalen za účasti vrchního zemského rabína Karola Efraima Sidona a je přístupný veřejnosti. - Historickým vlastníkem hřbitova bylo Izraelitské pohřební bratrstvo pro Hříškov a okolí. - Pozemek s obřadní síní patří Židovské obci Teplice.