20268 bývalý poutní kostel sv. Anny

poutní kostel
asi v 16. století
JV od vsi, v lese

Má novou střechu a novou fasádu. Slouží jako obytný dům. - V lesích poblíž Dolní Lhoty stávaly dvě pozdně gotické poutní svatyně. Poutní místo založili s největší pravděpodobností páni z Hradce, nevíme ovšem, z jakého podnětu. Ze 16. století pocházejí další zmínky o svatyních a též o poustevnících, kteří zde působili. Od roku 1594 měli patronát nad kostely jindřichohradečtí jezuité. V 17. století sem přicházela procesí z okolních obcí a též z Nové Bystřice a Jindřichova Hradce. Slavatové a později Černínové tyto poutě podporovali. Víme, že zvláště v době morové epidemie roku 1680 sem lidé přicházeli. Poslední poustevník byl roku 1722 Kristián Sommer. Poutní místo bylo zrušeno za josefínských reforem a oba kostely koupilo jindřichohradecké panství. - Menší kostel byl zasvěcen sv. Anně a měl dva oltáře. - Po josefínském zrušení ještě navíc roku 1794 vyhořel, když sloužil jako dílna bednáře Františka Meinharta. Byl potom adaptován na hájenku a dnes slouží jako rekreační objekt. - Pozemek s bývalým kostelem je v soukromém vlastnictví (Jana Petrů z Prahy a Markéta von Hagen ze Švýcarska).

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa Soběslavska a Třeboňska