← kaple (Jiřice) kaple (Jiřice u Miroslavi) →
20269 kaplička Čtyř evangelistů

(18. století), nová 2014
v 80. letech 20. století
ve vsi, ZSZ od kostela

čtyřboká

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. - Kaplička pocházející z 18. století původně stávala na okraji návesního parčíku před kostelem. V 80. letech 20. století měla být přemístěna kvůli nesmyslnému rozšiřování místní komunikace v souvislosti s výstavbou dálnice D 1. Neodbornou manipulací při přesunu ale došlo k rozpadnutí kapličky a její celkové destrukci. Následně byla na shodném pozemku, posunuta však o několik metrů dále na západ mezi stromy, postavena nová kaplička, která ale byla ve svém vzhledu i hmotovém uspořádání výrazně zjednodušena a nebyla již nositelem žádných památkových hodnot. Proto Ministerstvo kultury ČR s jistým zpožděním zrušilo dne 27.7.2013 památkovou ochranu kapličky. - V roce 2013 se nová zjednodušená kaplička nacházela ve špatném stavebně-technickém stavu, docházelo k opadávání omítek a závažným trhlinám ve zdivu. V roce 2014 byla novodobá kaplička výrazně se odlišující od původního vzhledu zbořena a podle dochovaných fotografií a dokumentace byla postavena volná replika původní kapličky. Zároveň došlo k jejímu posunutí o pár metrů k severu blíže k silnici (nová kaplička tak stojí cca 23 m severozápadním směrem od místa původní kapličky, jež stála na souřadnicích 49.553122, 15.317022). Na výzdobě současné kapličky, jež nese původní tématiku čtyř evangelistů, se podíleli pan Podoba z Humpolce a pan Marek ze Senožat. - Pozemek s kapličkou patří obci Jiřice.