← kaplička Božského srdce Páně (Kvasice) křížová cesta (Kvasice) →
20274 kaplička Panny Marie

Zaniklé (známka 600) dřevěné kapličky

konec 19. století - začátek 20. století
v zámeckém parku, blízko mohutného ořešáku černého

Zámek v Kvasicích měl štěstí na významné majitele, kteří založili a rovněž i zkrášlovali park. Z vzácných exotických dřevin byl obdivován a uctíván zvláště severoamerický ořešák černý, který dosáhl během let značných rozměrů. Pod ořešákem stávala dlouhá léta kaplička se sochou Panny Marie Lurdské s klekátkem. Zbožní lidé ji nikdy nemíjeli bez pokleknutí a modlitby. Zřízena byla v bezprostřední blízkosti paty kmene ořešáku v 19. nebo počátkem 20. století. Kapličku nechala pod stromem postavit hraběnka Leopoldina Thun-Hohensteinová, rozená z Lamberga (1825 - 1902), na památku svého otce, který se utopil v řece Moravě. Hraběnka byla umělecky založená a vedla k tomu i své děti. Založila ve Kvasicích klášter a mateřskou školu, obnovila křížovou cestu. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Kvasice. Obec zvažovala obnovu kapličky, pokud její ořešák černý vyhraje v roce 2017 anketu Strom roku; ořešák sice anketu vyhrál, ale k obnově kapličky nedošlo.

Zdroj: Květa Koutňáková, Historický spolek městečka Kvasice