← kostel Panny Marie (Lysá nad Labem) kostnice (Lysá nad Labem) →
20279 kostel sv. Barbory

na náměstí Bedřicha Hrozného

Kostel původně zasvěcený sv. Janu Křtiteli a sv. Barboře byl postaven snad v roce 1291, kdy byla původně tržní ves povýšena na město a Štěpán, kaplan královny Guty, byl povýšen na faráře. Roku 1293 pak královna nadala novou faru množstvím majetku a výsad. V roce 1355 získal od své manželky Anny patronátní právo Karel IV. a ten jej ještě téhož roku převedl nově založenému augustiniánskému klášteru na Karlově. V roce 1352 odváděl kostel 1,5 kopy grošů papežského desátku a byl tak nejbohatší farou nejen havraňského děkanátu, ale i v celém boleslavském archiděkanátu. Od 16. století sloužil jako rodové pohřebiště Smiřických a Kolovratů, od roku 1574 je doložena škola. Během 2. poloviny 16. a na počátku 17. století byli ke kostelu dosazováni utrakvističtí kněží. Katolická víra byla opět obnovena po roce 1624. Dne 27.7.1666 kostel i s množstvím okolních domů vyhořel, ale již během následujícího roku byl opraven. Roku 1719 byla zahájena stavba nového kostela, a po jeho dokončení v roce 1741 na něj byla přenesena farní práva. Na nový kostel bylo přeneseno i patrocinium sv. Jana Křtitele. Starý kostel byl proto nově zasvěcen jen sv. Barboře a sloužil jako hřbitovní svatyně, neboť se kolem něj rozkládal hřbitov. V roce 1756 byl kostel naposledy opravován. Na konci 80. let 18. století byl kostel v rámci josefinských reforem uzavřen, odsvěcen a v roce 1793 i se hřbitovem a kostnicí prodán c. k. eráru a přeměněn na skladiště vojenského materiálu. V roce 1846 byla zbořena stará hřbitovní zeď a na její místo byla rozšířena cesta a v roce 1858 byla stržena i bývalá kostnice. Zrušený kostel později koupila od c. k. eráru katolická konsistoř, ale roku 1878 jej prodala za 2000 zlatých městu s podmínkou, že kostel bude zbořen. Na jaře 1879 byl kostel skutečně stržen. Terén na místě kostela byl srovnán, upraven tarasem a proměněn v park. - Kostel byl orientovanou stavbou s obdélnou lodí a odsazeným gotickým presbytářem. Presbytář byl osvětlen obdélnými, lomeně klenutými okny, v lodi byl okna mladší, půlkruhově zakončená. U západního průčelí byla přistavěna vysoká hranolová věž, zastřešená nízkou jehlanovou střechou. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Lysá nad Labem.