← kaple Panny Marie (Nové Městečko) bývalá kaple sv. Lazara (Nové Město) →
20281 bývalá Jeruzalémská kaple

kolem poloviny 16. století
v areálu kostela sv. Štěpána

V areálu hřbitova u kostela sv. Štěpána byla kolem poloviny 16. století postavena Jeruzalémská kaple, poměrně vysoká stavba s výraznou jehlancovou střechou. Založil ji zřejmě kolem poloviny 16. století pražský měšťan Divišovský z Prošovic, jenž se zde také nechal pohřbít. Její název naznačuje, že mohla být využívána jako kaple Božího hrobu při velikonočních obřadech, ale z písemných pramenů o ní není mnoho známo. - Nazývána též Umrlčí kaple. - Jednalo se o centrální stavbu na osmibokém půdorysu s vysokou stanovou střechou. Nároží byla zpevněna hranolovými, jednou odstupněnými opěráky s pultovou stříškou, vyrůstající z vysokého soklu obíhajícího celou budovu. Interiér byl osvětlen úzkými obdélnými okny. Hlavní vstup v severní stěně byl chráněn zřejmě dřevěnou předsíní. - Roku 1784 byl v rámci josefinských reforem zrušen svatoštěpánský hřbitov a s ním i tři kaple, které tam stály: kaple Všech svatých, Jeruzalémská kaple i starodávná rotunda sv. Longina. - Kaple stála na dvojici parcel; jedna (pozemková parcela č. 2504) patří městu Praha, druhá (pozemková parcela č. 2152) je v soukromém vlastnictví (JUDr. Jaroslav Novozámský z Prahy).