← zvonice s hrobkou rodiny Collaltů (Nové Sady) kaple (Nové Sedliště) →
20284 kaple Panny Marie Sedmibolestné

počátek 19. století
ve vsi, na křižovatce

středně velká, s věží

Má novou šindelovou střechu. Opravena je statika. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Samostatně stojící zděná omítaná stavba obdélného půdorysu s půlkruhovým závěrem a částečně představenou hranolovou zvonicovou věží, situovanou v průčelí. Kaple je kryta sedlovou střechou, nad závěrem půlkuželovou, krytou plechem, věž je zastřešena čtyřbokou, zvoncovitě prohnutou střechou, završenou patriarším křížem. Průčelí je prolomeno pravoúhlým vstupem, přístupným po třech schodech, v bočních stěnách je kaple prolomena po jednom půlkruhově zaklenutém okénku. Fasády jsou hladké, s jednoduše profilovanou korunní římsou, která obíhá i věž na průčelí, omítka je tvrdá, typu břizolit. Na věži ze tří stran půlkruhově zaklenutá okénka, pod střechou profilovaná římsa. Podvěží je od prostoru kapličky odděleno půlkruhovým obloukem. Okna dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulová. - Drobná lidová sakrální stavba z počátku 19.století. - Kaple je památkově chráněná od 3.5.1958. - Pozemek s kaplí patří obci Horní Štěpánov; obec zorganizovala v roce 2017 opravu kaple.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz