← synagoga (Želeč) kaple (Želechovice) →

3. čtvrtina 18. století
V od vsi, u silnice do Doloplazů

barokní

Zdivo místy potřebuje natřít. Bez obrázků. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Bohatě členěná kaplička má půdorys trojúhelníku se zkosenými rohy, strany jsou konkávně prohnuté. Na nárožích jsou úzká křídla dole nad soklem stočená do volut. Horizontálně je kaplička předělená profilovaným kladím a římsou na dvě části, dolní je vyšší. Všechny tři strany jsou řešeny stejně, v dolní části je nika zaklenutá konchou vyplněnou mušlí, kolem niky je profilovaná šambrána. V horní části je nika tvořená mělkým ústupkem s půlkruhovým záklenkem, rovněž lemovaná šambránou. Kaplička je završena vysazenou profilovanou korunní římsou, nad výklenky segmentově vzepjatou, a nízkou stanovou stříškou, ve vrcholu s tepaným křížem. - Kaplička byla postavena neznámým autorem ve 3. čtvrtině 18. století. - Kaplička je památkově chráněná od 3.5.1958. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Ing. Aleš Marák z Želče).

Zdroj: pamatkovykatalog.cz