← kostel sv. Barbory (Lysá nad Labem) márnice na židovském hřbitově (Lysá nad Labem) →

kaple (kostnice)
na hřbitově, u kostela sv. Barbory

Na konci 80. let 18. století byl v rámci josefinských reforem uzavřen a odsvěcen hřbitovní kostel sv. Barbory a v roce 1793 byl i se hřbitovem a kostnicí prodán c. k. eráru a přeměněn na skladiště vojenského materiálu. V roce 1846 byla zbořena stará hřbitovní zeď okolo kostela sv. Barbory a na její místo byla rozšířena cesta. V roce 1858 byla stržena i bývalá kostnice. - Kostnice byla jednoduchá kamenná stavba na obdélném půdorysu, s mansardovou střechou. Při její likvidaci byla nalezena 4 m vysoká vrstva kostí, kterou 14 dnů odváželo 6 dělníků na nový hřbitov. - Kostnice stála na třech pozemcích; dva z nich (pozemkové parcely č. 3451/45 a 3451/1) patří městu Lysá nad Labem, třetí (pozemková parcela č. 3451/48) patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.