← kostel Panny Marie "Na Louži" (Staré Město) kostel sv. Benedikta (Staré Město) →
20288 kostel sv. Filipa a Jakuba

na Betlémském náměstí, před Betlémskou kaplí

Kostel je poprvé zmíněn až roku 1357 jako farní. Náležel k němu též hřbitov a fara stojící na jižní straně dnešního náměstí. V souvislosti s výstavbou Betlémské kaple po roce 1391 v bezprostředním sousedství došlo k zabrání části hřbitova, který kostel původně obklopoval. Kostel zanikl za nejasných okolností krátce po vypuknutí husitských válek. Poslední písemná zmínka k němu se váže k roku 1419. Po jeho zboření bylo uvolněné místo využito jako hřbitov příslušející k Betlémské kapli. V roce 1786 v souvislosti se zrušením a zbořením Betlémské kaple končí i zdejší pohřbívání a na místě hřbitova vznikla plocha dnešního Betlémského náměstí. - Informace o podobě kostela sv. Filipa a Jakuba vycházejí hlavně ze zjištění archeologického výzkumu z let 1948 - 1949. Podle dochované dokumentace byla jeho nejstarší část prostou románskou stavbu s obdélnou lodí zakončenou půlkruhovou apsidou. Objekt byl vystavěn z nízkých opukových kvádříků. V západní části lodi se nalézala tribuna nesená dvěma sloupy a podklenutá třemi poli křížové klenby. Na základě rozboru stavebních konstrukcí a archeologické situace je vznik kostela datován do průběhu 12. století. V období gotiky prošel přestavbou, při níž byla apsida nahrazena větším polygonálně zakončeným presbytářem. K hlavní lodi byly po stranách přistavěny dvě menší. Jižní z lodí byla mírně zkosená, severní pak v průčelí doplňovala věž zvonice. Jak v interiéru, tak po obvodu kostela se nalézaly desítky hrobů náležející ke kostelnímu hřbitovu. Jeho pozůstatky včetně konstrukcí kostelní stavby jsou dodnes zachovány nehluboko pod současným povrchem náměstí. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Praha.