← kaple (Frýdek) kaplička (Frýdek) →
20312 kaple Panny Marie Růžencové

1644 - červenec 1649 (posvěcení)
po 1784

Uprostřed frýdeckého náměstí byla hrabětem Jiřím z Oppersdorfu postavena kaple Panny Marie Růžencové. V roce 1644 byl položen její základní kámen. O této události informuje pískovcová pamětní deska, která je dnes vsazená do zdi frýdeckého zámku. Je na ní nápis: „Ao 1644 Ill. Dus. Georgius S.R.I. Comes, S. AB Oppersdorf Dns. Glogov Sup. Fridek et Ratib. Capellam hanc cultui B. V. erigi fecit“ (Hrabě Jiří z Oppersdorfu, pán na Horním Hlohově, Frýdku a Ratiboři dal tuto kapli ke cti a chvále P. Marie postaviti roku 1644). Vlastní stavba a celkové vybavení kaple se protáhlo pravděpodobně až do roku 1649, kdy byla posvěcena v červenci 1649 vratislavským pomocným biskupem Janem Baltazarem Lieschem z Hornau a věnovaná Bratrstvu Nejsvětějšího růžence Panny Marie. - V rámci josefinských reforem musela být kaple pravděpodobně v roce 1784 uzavřena a odsvěcena a bylo také zrušeno Bratrstvo Nejsvětějšího růžence Panny Marie, které ve městě působilo téměř 200 let. Nedlouho poté byla kaple zbořena. Dva obrazy z kaple - Panny Marie Růžencové a Panny Marie Karmelské z druhé poloviny 17. století - byly před zbořením kaple přeneseny do poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Frýdku, kde jsou dodnes umístěny po stranách hlavního vchodu. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Frýdek-Místek.