20314 křížová cesta

Opravené (známka 100) ostatní

kaplička křížové cesty
S od města, při cestě ke kapli sv. Anny

14 kamenných kapliček

V roce 1815 nechalo 14 občanů z Železné Rudy zřídit křížovou cestu ke kapli sv. Anny, dne 20.10.1815 ji posvětil zdejší farář Johann Wolfgang Kolbeck (1780-1865). - Renovace zastavení křížové cesty proběhla roku 1864 z podnětu faráře Franze Xavera Fleischmanna; původní dřevěná zastavení křížové cesty byla nahrazena sloupky vytesanými ze žuly, s obrazy namalovanými Johanem Georgem Wittmannem na železném plechu. Roku 1927 malíř Moritz Stoiber z Zwieselu obrazy na křížové cestě zrenovoval. Poté byly znovu posvěceny děkanem Andreasem Ulovecem. Roku 1935 renovoval křížovou cestu malíř Hans Wudy. - Ze zastavení křížové cesty zůstaly do roku 1992 jen poškozené žulové sloupky bez obrázků a bez křížků. Ty byly v letech 1992 - 1995 opraveny, nové obrázky na jednotlivá zastavení, které jsou kopiemi originálů namalovaných Johanem Georgem Wittmannem, namalovala olejovými barvami na hliníkový plech paní Helga Huttner - Hasenkopf z bavorského Zwieselu, rodačka ze Železné Rudy. - Křížová cesta stojí na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 536/4 a 536/1) patří městu Železná Ruda.