← kostel sv. Anny (České Žleby) kaple sv. Gotharda (Český Brod) →
20315 křížová cesta

Opravené (známka 90) dřevěné kapličky

křížová cesta
V od vsi

14 dřevěných křížů s obrazy

Ke kapli Panny Marie severně od Stožce vedly původně tři křížové cesty. - První křížová cesta začínala u osady Stožec a končila u velkého litinového kříže s kamenným soklovým podstavcem v blízkosti dnešního pramene vedle kaple. Na kameni byl patrný letopočet 1872. - Druhá křížová cesta vedla z Českých Žlebů, začínala na cestě nad Brantovou loukou, pokračovala po lesní cestě a končila u skalního převisu u Stožecké kaple. - Třetí křížová cesta vedla z osady Dobrá. Přicházelo se k ní po cestě zvané Turmweg, trasa začínala na tzv. Knížecí stezce. Tato, jistě unikátní záležitost tří samostatných tras křížových cest, je zajímavá nejen z liturgického hlediska, nýbrž i krásou šumavského přírodního krajinného reliéfu, kterým všechny tři trasy procházely. Pro poutníky a turisty je zajímavý i okamžik, kdy všechny tři trasy končí v jednom bodě u Stožecké kaple. – Původní jednotlivá zastavení byla upevněna na stromech a skládala se z dřevěných křížů s číslem zastavení a z malovaných obrazů. Cesta z Českých Žlebů byla zasklená (patrně se jednalo o barvotisky na papíru nebo originální malby rovněž na papíru a bylo nutno je chránit sklem), cesta z Dobré byla malována na plechových tabulích. Všechny obrazy byly provedeny ve venkovském domácím stylu, pravděpodobně klasickou technologií olejomalby. Původní zastavení křížové cesty se bohužel již nedochovala. - V roce 2018 byla obnovena křížová cesta z Českých Žlebů, obrazy jednotlivých zastavení namalovala na kovové desky výtvarnice z Vimperka Vladimíra Fridrichová Kunešová. Průběh křížové cesty byl stanoven podle historických materiálů. - Obnovená křížová cesta byla slavnostně posvěcena dne 18.8.2018. - Pozemek, na němž stojí zastavení křížové cesty, patří Správě Národního parku Šumava.