← kaple (Zduchovice) kostel Všech Svatých (Zebín) →
20317 kaple sv. Maří Magdalény

na vrcholu kopce Zebín

Má novou střechu. Zdivo potřebuje místy spravit nátěr. Zavřená, zařízená. - Kaple má obdélníkový půdorys, jednoduchou hladkou fasádu a sedlovou střechu. Na stranách jsou umístěna zdobená okna, která byla v minulosti zazděna a při rekonstrukci v roce 2004 obnovena. Vchod do kaple uzavírají kovové dveře s malým zamřížovaným okénkem. Uvnitř je jednoduchý oltářík, na kterém se po rekonstrukci v roce 2006 objevila socha sv. Maří Magdalény. Interiér je na rozdíl od vnějších hladkých zdí členěn pilastry. - Kaple byla postavena roku 1700 a iniciátorem výstavby byl kartuziánský řád sídlící v nedalekém klášteře ve Valdicích. Po zrušení řádu Josefem II. v roce 1782 přešla správa a údržba kaple do rukou místní správy. Problémem pro stavbu byly požáry, které občas zachvacovaly vysušenou trávu na svazích kopce. Totální devastaci pak znamenal rok 1968, kdy si v kapli zřídili rádiovou pozici ruští okupanti. Kaple se poté také stávala cvičným terčem při střelbách na vojenském cvičišti, které se rozkládalo na severozápadním svahu Zebína. - Pozemek s kaplí patří městu Jičín; město v letech 2004 - 2005 zorganizovalo opravu kaple. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 22.7.2006.