← kaple sv. Františka z Assisi (Slavče) kaplička (Slavětín) →

v S části vsi

se sanktusníkem

Kaple měla podobu obdélné neorientované stavby s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a půlkruhově ukončeným presbytářem. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená, se sanktusníkem. - Návesní barokní kaple je prvně prokazatelně doložena v Císařském povinném otisku map Stabilního katastru z roku 1834, ale zřejmě vznikla mnohem dříve (přesné datum postavení není známo). Již na 1. vojenském mapování (Josefovském z let 1764 – 1783) je ve vsi zaznačena nějaká výrazná sakrální stavba. V obecní kronice se uvádí, že stará kaple sloužila jako zvonice a ke konání májových pobožností, ale mše se zde nekonaly. Stavba byla od konce 19. století nazývaná „Dolní kaple“. U kaple stál kříž, jenž je tam dodnes. - Zbourána byla okolo roku 1976, kdy musela ustoupit (a s ní i několik domů) plánovanému narovnání komunikace, ke kterému nakonec nedošlo. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Slavětín.

Zdroj: Marie Hegerová, OÚ Slavětín