20343 křížová cesta Sedmi zastavení bolesti Panny Marie

Polozřícené (známka 450) ostatní

kaplička křížové cesty
od kostela na kopec JV od kostela

Na místě, kde se dříve vykonávalo hrdelní právo, byl u trosek hradu vztyčen roku 1892 silně zlacený kříž, který ukončoval tzv. „Křížovou cestu“ (Sedm zastavení bolesti Panny Marie), jež vedla od kostela Narození Panny Marie po úbočí Kostelního vrchu až k ruinám hradu (dnes Schillerova rozhledna). Na této cestě bylo umístěno sedm zastavení, která tvořily kamenné oltáříky vytesané z místního červeného pískovce s obrazy. První zastavení pocházelo dle již zmizelé datace z poloviny 18. století, ostatních šest vzniklo později. Cesta byla posvěcena dne 14.9.1764. Z prvního zastavení před kostelem zůstal jen podstavec, ve svahu směrem k rozhledně je pět zastavení rozvalených, poslední zastavení u rozhledny stojí. - V roce 2014 byla cesta na kopec vymýcena a vysypána štěrkem, trosky původních zastavení byly očištěny a naskládány na hromádky a vedle nich byla postavena nová zastavení ve formě dřevěných křížů s obrázky jednotlivých bolestí Panny Marie (byť by původní zastavení stačilo většinou jen sestavit dohromady). - Takto podivně obnovená křížová byla dne 13.9.2014 slavnostně posvěcena. - Původní zastavení jsou památkově chráněná. - Pozemek se zastaveními křížové cesty patří městu Kryry.

Zdroj: Jarmila Štogrová