kaple (Chotovenka) →

ZJZ od vsi, u silnice do Velemína

trojboká

Má opravenou kamennou střechu. Opraveno je zdivo kapličky. Kolem je nově uděláno odvodnění. U kapličky jsou připraveny články pískovcové dlažby, jež budou uloženy kolem kapličky. Snížen je terén kolem kapličky. - Kaplička byla vystavěna z lomového zdiva ve volné krajině severovýchodně od vsi Chotiměř. Datována je do 2. poloviny 19. století, kdy byla vystavěna na místě staršího kamenného kříže, který je osazen ve vrcholu stávající kapličky. Kaplička byla vystavěna ve výrazně historizujícím stylu pozdního baroka na trojbokém půdorysu s ubíhající patkou soklu. Stěny s mělkými výklenky mají nároží zesílena pilastry nesoucími kladí, sokl stavby je zdůrazněn římsou. Tělo kaple je od soklu odděleno kamennou římsou a ukončeno trojicí segmentových nástavců, ve vrcholu je kamenný kříž s ukřižovaným Kristem. Na těle dříku je vyryt letopočet 1759. Z historické fotodokumentace je patrné, že kaplička byla štukově zdobena v místě nárožních pilastrů, které nesly zřejmě kanelované volutové hlavice. Po stavebních úpravách z roku 1993 došlo k výraznému ochuzení objektu kapličky, byly setřeny veškeré relikty štukové výzdoby, tvarově bylo změněno řešení korunní římsy, zrcadel v parapetní části průčelí a karnýzových záklenků středových výklenků kaple. Historická barevnost se tak dochovala pouze v nepatrných reliktech na kamenných prvcích kaple. - Pozemek s kapličkou patří obci Chotiměř; v roce 2023 půjde na dokončení opravy kapličky 150.000,- z rozpočtu obce Chotiměř.

Zdroj: Obecní úřad Chotiměř